Kunskapsteori

Jag har redan slagit fast att filosofi är något för den nyfikne, den som vill lära sig något. Så om du fortfarande är här betyder det att du är en sådan person. Du vill veta mer. Men hur vet du att du vet något? Vad innebär det att veta något? Vad kan man veta något om?

Ett annat uttryck för lärande eller vetande är att man ökar sin kunskap. Därför kallas den gren av filosofin som grubblar över detta ”kunskapsteori”, eller om man vill vara fin i kanten ”epistemologi” efter det grekiska ordet för intellektuell kunskap. En fotnot i sammanhanget är att ”teknologi” kommer av grekernas något nedlåtande ord för hantverkskunnande. Att det anses vara något helt annat ger en fingervisning om vilken typ av kunskap som filosofin länge har koncentrerat sig på.

Frågan om kunskap är på ett sätt den mest grundläggande av alla. Ur en objektiv, systematisk synvinkel är väl frågan om verklighetens natur mer grundläggande, men vi kan i praktiken inte börja därifrån när vi filosoferar. Vi måste börja i oss själva, med vilka subjektiva möjligheter vi har att förstå verkligheten.

Det här förutsätter förstås att det finns en skillnad mellan subjekt och objekt, en gräns mellan individen och resten av världen. Denna gräns kan, liksom allting annat, ifrågasättas, men de klassiska teorierna har antagit att den finns där i någon form. Om man accepterar det blir följdfrågan vilken sida av gränsen som kunskap kommer från. Som du säkert kan gissa finns det i grunden två olika svar på den frågan.

Medvetandet och yttervärlden: en fördjupning i hur man tänker sig skillnaden mellan ”jaget” och allting annat.

Rationalism: teorin att medvetandet kan få kunskap utan någon yttre hjälp.

Empirism: teorin att all kunskap kommer till medvetandet utifrån.

Nu har jag skrivit rätt mycket om kunskap utan att egentligen förklara vad kunskap är. Antagligen har de flesta läsare inte reagerat så mycket på det eftersom man har en ungefärlig, vardaglig förståelse av begreppet. Men skall vi ge oss in på de djupare filosofiska frågorna om detta måste jag försöka göra en mer exakt definition av kunskap.

Annonser

One response

  1. Tack, intressant. Jag hoppas du vill fortsätta skriva i samma anda. Perfekt läsning när man vill rensa huvudet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: