Om bloggen – börja här

Mitt namn är Jonas Schiött, och jag är lärare i filosofi på Samskolan i Göteborg. Jag är också filosofie doktor i idé- och lärdomshistoria.

Denna blogg är främst tänkt som en resurs för mina elever, men andra är så klart också välkomna att läsa den. Kategorierna är därför i huvudsak de områden av filosofin som tas upp i en gymnasiekurs. Undantaget är essäerna, vilket är kategorin där jag samlar mina personliga funderingar – dessa är definitivt överkurs.

Varje fråga inom filosofin går att förklara på många olika sätt, och det råder ingen fullständig enighet om svaren heller. Min ambition är ändå att på dessa sidor presentera det närmaste en konsensus jag kan komma. Med andra ord lyfter jag i första hand fram de vanligaste och minst kontroversiella tolkningarna. Jag tror att det är den bästa ingången för en nybörjare i ämnet.

Eftersom läsaren som sagt antas vara en nybörjare har jag också ansträngt mig för att göra språket så enkelt och fritt från jargong som möjligt. Vissa termer som inte ingår i vardagsspråket måste förstås användas, men jag kommer att definiera och förklara dem när det blir nödvändigt.

Jag rekommenderar att man börjar med inlägget där jag förklarar min syn på filosofins syfte, för att därefter söka upp det som verkar intressant med hjälp av kategorierna i högermarginalen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: